A A A
poleć znajomenu/ej
drukuj
Przewlekła obturacyjna choroba płuc

Żywienie w przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc (POChP)

Czym się zajmujemy

POChP, czyli przewlekła obturacyjna choroba płuc to nieuleczalna choroba układu oddechowego, nazywana także przewlekłym bronchitem lub rozedmą. POChP powoduje zwężenie oskrzeli i w ten sposób trudności w przepływie powietrza, a w efekcie w oddychaniu. Schorzenie ma charakter postępujący, a zmiany w płucach, jakie powoduje, są tylko częściowo odwracalne.Główną przyczyną choroby jest palenie tytoniu. Dotyczy to zarówno długoletnich palaczy, jak i palaczy biernych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia POChP zajmuje obecnie czwarte miejsce na liście najbardziej śmiercionośnych schorzeń. Wyprzedzają ją jedynie takie choroby jak zapalenia płuc, udary mózgu i zawały serca. W Polsce liczbę chorych na POChP szacuje się na ok. 2 mln osób, co roku umiera 15 tys. Osób. (źródło: senior.pl)



W POChP najbardziej uciążliwym objawem są duszności – pacjent ma problem z nabraniem powietrza i wypchnięciem go z płuc przy wydechu. Problemy z oddychaniem powodują trudności z jedzeniem posiłków, co prowadzi do utraty masy ciała, pogorszenia stanu odżywienia, a nawet do rozwinięcia się niedożywienia, które jest częstym powikłaniem POChP. Przedłużające się niedożywienie jest ściśle powiązane z obniżeniem skuteczności leczenia i zwiększonym ryzykiem zgonu. Dlatego przestrzeganie zaleceń żywieniowych w POChP odgrywa ważną role w całym procesie leczenia.


Wzmożony wysiłek pacjenta przy oddychaniu przekłada się na większe niż u ludzi zdrowych zapotrzebowanie na energię. Jakkolwiek odpowiednie żywienie nie może uleczyć POChP, pomoże pacjentowi czuć się lepiej i mieć więcej sił na oddychanie i wykonywanie codziennych czynności. Dobry stan odżywienia pomaga również w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych, które są bardzo częste u chorych POChP.


Po zdiagnozwowaniu POChP lub innej przewlekłej choroby płuc powinno się przestrzegać następujących zasad żywieniowych:


  • Utrzymanie prawidłowej masy ciała

  • Jeśli pacjent ma nadwagę, jego serce i płuca muszą pracować ciężej przy oddychaniu. W przeciwieństwie do tego pacjent niedożywiony czuje się słaby, cały czas zmęczony i może być bardziej podatny na infekcje dróg oddechowych. Infekcje czynią oddychanie jeszcze trudniejszym i prowadzą do zaostrzenia objawów POChP


  • Kontrolowanie masy ciała

  • Ważenie się przynajmniej raz w tygodniu pomoże utrzymywać masę ciała pod kontrolą. Jeśli pacjent przyjmuje diuretyki lub sterydy, masę ciała powinno się sprawdzać nawet codziennie. Jeśli wahnięcia wagi (zarówno wzrost jak i spadek) sięgają 1 kg w ciągu dnia lub ok. 2,5 kg w ciągu tygodnia należy skonsultować się z lekarzem.


  • Picie dużych ilości płynów

  • Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, pacjent powinien wypijać codziennie 6 do 8 szklanek napojów bezkofeinowych. To pomaga rozrzedzać wydzielinę w płucach i ułatwia jej odkrztuszanie. Niektórzy pacjenci odmierzają dzienną porcję płynów w oddzielnym pojemniku co pomaga im podzielić jej wypijanie równomiernie w ciągu całego dnia. Należy pamiętać o zmniejszeniu ilości wypijanego płynu wieczorem, aby nie wstawać kilka razy w ciągu nocy do toalety.


  • Zmniejszenie spożycia sodu

  • Spożywanie zbyt dużych ilości soli powoduje, że organizm zatrzymuje wodę a to czyni oddychanie jeszcze trudniejszym. Aby zmniejszyć spożycie soli nie należy dodawać jej do przygotowywanych potraw i uważnie czytać etykiety produktów spożywczych. Jeśli zawartość sodu przekracza 300 mg na jedną porcję produktu nie należy go jeść.


  • Unikanie przejadanie się i produktów powodujących gazy (wiatry)

  • W przypadku przejedzenia żołądek zwiększa znacząco swoja objętość, co utrudnia oddychanie. Gazowanie napoje lub wiatropędne produkty takie jak groch, fasola, kalafior czy kapusta również wywołują wzdęcia. Wyeliminowanie tego typu produktów i napojów na pewno ułatwi oddychanie.


  • Jedzenie mniejszych objętościowo ale częstszych posiłków

  • Jeśli pacjent ma niedowagę, powinien jeść częściej ale mniejsze objętościowo, a jednocześnie wysokokaloryczne posiłki, co pomoże mu zaspokoić potrzeby żywieniowe organizmu. Nie przepełnianie żołądka dużymi objętościowo posiłkami ułatwi oddychanie. Pacjent powinien jeść odpowiednią ilość kalorii w ciągu dnia. Warto wzbogacać wartość kaloryczną posiłków przez dodatek śmietanki, masła, oliwy czy masła orzechowego.


    Pacjentom z niedowagą poleca się picie produktów odżywczych Nutridrink, które w małej objętości dostarczają dużą dawkę energii oraz niezbędnych składników odżywczych.


  • Zapewnienie odpowiedniej ilości błonnika w pożywieniu

  • Żywność bogata w błonnik, taka jak warzywa, otręby, ryż, produkty zbożowe i owoce wspomaga trawienie przez ułatwianie pasażu jelitowego. Dziennie spożycie błonnika powinno wynosić od 20 do 35 gramów.


    Odżywianie dostarcza ciału energii czyli paliwa, którego potrzebujemy do życia. Człowiek potrzebuje energii na wszystko co robi, również na oddychanie.


    Pacjenci, którzy cierpią z powodu utrudnionego oddychania powinni pamiętać o prostych wskazówkach:


  1. Jedz powoli, małymi kęsami, dokładnie przeżuwając. Nie śpiesz się.
  2. Wybieraj produkty i potrawy łatwe do pogryzienia oraz przełknięcia.
  3. Jedz częściej ale mniejsze objętościowo posiłki: zamiast 3 większych wybierz 6 mniejszych posiłków
  4. Staraj się nie pić zbyt dużo w czasie jedzenia – pozostaw napój na koniec, aby w czasie jedzenie dodatkowo nie przepełniać żołądka.
  5. Spożywaj posiłki siedząc w pozycji wyprostowanej.